Co je Holandská trouba Dutch Oven

Je to jen litinový hrnec nebo dokáže mnohem víc?

Holandská trouba je litinový hrnec se speciálně vyrobenou pokličkou, díky které se dá použít na všechny způsoby přípravy jídla, včetně opečení masa a zeleniny a k následnému dovaření na plotně nebo dušení v troubě. Může být také velmi snadno použit na jednodušší úkoly jako je vaření polévky nebo vaření těstovin. Často se také používá na pečení chleba. 

Hrnce Dutch Oven Holandské trouby jsou vyrobeny z litiny, která velmi dobře rozvádí teplo po celém obvodu hrnce. Díky velice dobré schopnosti litiny vodit teplo, se jídlo v hrnci rovnoměrně ohřívá, což je veliká výhoda oproti hrncům z jiných materiálů, které po obvodě vytváří plochy s různou teplotou. Litina také teplo velmi dobře udržuje, a pokud jídlo servírujete ne stůl přímo z hrnce Dutch Oven, zůstane teplé podstatně déle. 

Jak se Holandské trouby rozlišují?

Podle materiálu

Ačkoli mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je nerezová ocel a keramika, nejpoužívanějším materiálem je právě litina, díky svým schopnostem vodivosti tepla a rovnoměrného zahřívání. Je však nutné počítat s tím, že jsou těžší než běžné hrne, avšak jejich víceúčelové použití vám ušetří spoustu místa v kuchyňské lince vzhledem k tomu, že sada ostatních hrnců již nemusí být tak velká. 

Podle velikosti

Objem hrnce pět a půl litru je oblíbená velikost a je i vhodná pro ty, kteří si kupují svůj první hrnec Dutch Oven. Dokáže zvládnout přípravu jídla pro celou rodinu, není však příliš těžkopádný. Menší velikosti jsou vhodné pro dvě osoby nebo méně a jsou skvělou volbou, pokud uvažujete, že dva hrnce Dutch Oven jsou pro vás užitečnější. Jsou také velmi dobrým nápadem pro použití při kempování, kdy v jednom hrnci dokážete péct, vařit, dusit a případně i udržovat nápoje déle v chladu. Větší velikosti jsou ideální pro velké dávky jídla na oslavách nebo pokud je vás doma hodně. Pokud vlastníte zahradu s velkým grilem budete překvapeni, jak zvládnete upéct maso ve velkém hrnci Dutch Oven na grilu. 

Podle povrchové úpravy

Povrch Holandské trouby tvoří speciálně smaltovaný povlak, který umožňuje snadnější čištění a údržbu. Speciálně provedený povrch a všechny výhody litiny, vytváří z hrnec užitečný nástroj pro všechny milovníky dobrého jídla. Zajímavostí je, že tyto povrchy byly ve skutečnosti poprvé použity na francouzských litinových hrncích, nicméně jejich zažitým názvem je Dutch Oven Holandská trouba. 

 

Existují nějaké náhrady za Holandskou troubu?

Na trhu se objevují celokovové hrnce, které svým pestrým zbarvením připomínají Holandskou troubu, ale nemají stejné schopnosti. Důležité je, aby tyto hrne byly vyrobené z litiny a měly těžkou litinovou pokličku, která jídlo uzavře podobně jako tlakový hrnec, který však díky fixaci pokličky k hrnci není tak bezpečný jako Holandská trouba, která jídlo šetrně uzavře. 

Doporučujeme také ujistit se v pokynech výrobce, že se jedná o hrnec, který je (včetně jeho pokličky) odolný i pro použití v troubě. 

Přečtěte si další články jak používat Holandskou troubu

Rady a tipy jak připravovat jídlo v Holandské troubě

Historie Dutch Oven

Historie Holandské trouby

Věděli jste, že název Dutch Oven Holandská trouba je starý již 300 let? Velký význam měly tyto speciální hrnce jak v Evropě, tak i v Americe.

Jak čistit Holadskou troubu

Jak čistit a starat se o Holandskou troubu

Doporučené postupy při čištění Holandské trouby vám prodlouží její životnost o spoustu let. Nechte se inspirovat zkušenostmi.

Dutch Oven kde koupit

Jak vybrat kvalitní Holandskou troubu

Co byste měli vědět před tím, než si půjdete kupit vaši Holandskou troubu a na co byste si měli dát pozor? Rady a návody.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o recepty a vaše zkušenosti s Holandskými troubami

Rady jak vařit v Holandské peci pro vás zveřejňujeme na našich stránkách